דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


לחשוב ולהרגיש בגדול עם פרקינסון 

מאת    [ 21/10/2010 ]

מילים במאמר: 589   [ נצפה 4708 פעמים ]

מחלת פרקינסון הינה מחלה נוירולוגית , כרונית מתקדמת רב מערכתית. שיקום הינו נדבך חשוב בטיפול בחולי פרקינסון והוא מומלץ  לצד הטיפול הרפואי. מטרתו שיפור התפקוד ואיכות החיים, תוך התמקדות בהפרעות תנועה  ויציבה, שפה, קוגניציה ובעיות רגשיות וחברתיות. חשיבות רבה יש לפעילות קבוצתית בקרב אוכלוסייה זו לאור מכלול הקשיים איתם הם מתמודדים.

טיפול קבוצתי לחולי פרקינסון, מתקיים  מזה כשמונה שנים במרכז הרפואי מאיר כפר סבא. כיום פועלות שתי קבוצות במקביל . הקבוצה "הותיקה", קיימת כ-3 וחצי שנים, כוללת 12 חברים הסובלים מהמחלה כ-11 שנים לפחות. הקבוצה "הצעירה" פעילה כשנתיים וחצי, מונה 10 משתתפים הסובלים מהמחלה כ-4 שנים בממוצע. המפגשים הם חד שבועיים ומונחים על ידי צוות רב מקצועי הכולל פיזיותרפיסטית, עובדת סוציאלית ומרפאה בעיסוק. עד לפני שנתיים כלל הצוות גם קלינאית תקשורת וכיום פועלת בהתנדבות מרפאה בקול, תנועה ומוסיקה.

בתחום הפיזיקאלי תנועתי הטיפול מתרכז  בפעילות גופנית בעצימות גבוהה, שימור ושיפור  מערכת שלד שריר ושימוש באסטרטגיות חשיבתיות ורמזים תחושתיים חיצוניים להקלה על ביצוע רצף תנועות . בהיבט התפקודי מוקנות  מיומנויות ADL –יומיומיות ודרכי תפקוד חלופיות , ניתן ייעוץ בנושא  אביזרי עזר, התאמת דיור ותרבות פנאי.

הטיפול בתחום הקוגניטיבי מתמקד  בתרגול תפקודים מוחיים כגון  פתרון בעיות, זיכרון, אסטרטגיות חשיבה, קשב, פעילות מודעת, תכנון ויזימה.

התחום התמיכתי  מתרכז בנושאים הקשורים להתמודדות עם קשיים ואבדנים בעקבות המחלה המחמירים עם השנים. הנושאים המועלים הם אובדן שליטה על הגוף, ירידה בדימוי עצמי ,יציאה ממעגל העבודה, נראות , סטיגמה, יחסיים זוגיים, משפחתיים וחברתיים ופחד מבדידות ותלות.

רציונאל הטיפול הקבוצתי בקרב חולים במחלות כרוניות בכלל ובפרקינסון בפרט גורס  שמסגרת זו מסייעת  לאמץ דפוסי התמודדות אפקטיביים המקדמים איכות חיים , מעודדת העצמה הדדית ומאפשרת מתן כלים לשימור תפקודי.

ייחודן של הקבוצות במרכז רפואי מאיר, הוא שהן פועלות לאורך שנים , הטיפול ניתן על ידי אנשי מקצוע מגוונים הפועלים לא רק במקביל אלא בשיתוף פעולה מתמיד.

בשנתיים וחצי האחרונות ההתערבות הטיפולית התבצעה  בקבוצה הותיקה לאור הרעיון של  "חושבים בגדול ומרגישים בגדול עם  פרקינסון ". הפעילות התאפשרה בזכות ההכרות והקשר הטיפולי.

 "חושבים בגדול  עם פרקינסון" משמעו, שבתחום התנועתי תפקודי, נעשה שימוש  בגישת ה- "Think Big". גישה זו הינה גישה  מקובלת לטיפול מוטורי  בחולי פרקינסון, המתמקדת בהגדלת אמפליטודת התנועה ובדרך זו גם הגברת מהירותה. הטיפול מבוסס על עקרונות הלמידה המוטורית והתמקדות בהכללה והעברה של האימון לחיי היום יום.

"מרגישים בגדול  עם פרקינסון" משמעו שלגישת ה-"Think Big" התווספה, משמעות תמיכתית חדשה, אשר כונתה "Feel Big".  פירושו, התחברות לא רק לאמפליטודת התנועה אלא גם למשרעת  הכוחות החיוביים שטמונים באדם. הרציונל הטיפולי היה להעצים את הרגשת השותפות והמסוגלות של הפרט והקבוצה. עקרון זה תורגם לפעילות קבוצתית  ונקבעו לה שתי מטרות: האחת התרכזה בהצגה עצמית של החברים תוך התמקדות בנושאים משמעותיים ומחזקים. היא התבצעה בדרכים ואמצעים מגוונים ודרשה מהחברים יכולות קוגניטיביות, חברתיות, נפשיות ופיזיות. המטרה השנייה הייתה עריכת סרט המשקף את התהליך הקבוצתי  הכולל במהלך התקופה.

לסיכום, ניתן לומר שפעילות קבוצתית בקרב חולי פרקינסון, המונחית על ידי צוות רב מקצועי,  מאפשרת   מענה טיפולי לתחומי תפקוד רבים הנפגעים בעקבות מחלת הפרקינסון .

 

רות תמיר, לילי פסח ואורית ליף קמחי - המרכז הרפואי מאיר



מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב